UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZ
NOW STRON:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Menu

Nasze sklepy

Sklep - Rkodzieo i rzemioso artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - wiee eko produkty spoywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie wiatowid
Maachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serw i nalewek

Smaki cz regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
KRAJOWA SIE GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga witego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Drukuj

 W sobot 14 czerwca 2014 w Karczmie na Lednicy w Dziekanowicach odbyo si po raz drugi Truskawisko. Impreza ta jest organizowana przez Stowarzyszenie wiatowid a finansowania w ramach rodków finansowych Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Jej program mia z jednej strony charakter rekreacji z wykorzystaniem zasobów przyrodniczo-historycznych Lednickiego parku krajobrazowego z drugiej by inspirujcym spotkaniem z produktem lokalnym z truskawk w roli gównej. Mimo pogody, która bya mieszank soca, deszczu na Truskawisku pojawio si wielu mieszkaców Wielkopolski. Przekrój wiekowy od maych dzieci po osoby w dostojnym wieku wiadczy o tym, e taki charakter imprezy jest dla wszystkich. O godzinie 10.00 imprez otworzy Starosta Powiatu Gnienieskiego Dariusz Pilak w asycie Prezesa Stowarzyszenia wiatowid  Zygmunta Nowaczyka.

 Na Truskawisku by czas na pywanie kajakami i aglówkami po jeziorze Lednickim, by czas na degustacje i zakupy na Targu Wiejskim produktów lokalnych by te czas na kulinarn przygod z truskawk. 

Dziki czonkom  Stowarzyszeniu pod aglami z Trzemeszna, którzy na jeziorze zwodowali swoje trzy aglówki oraz kajaki ponad 100 osób podziwiao uroki jeziora i jego okolic z wody.

Na Targu wiejskim produktów lokalnych i regionalnych mona byo naby wiee, wysokiej jakoci wasnorcznie wykonywane produkty, które maj „swoist dusz” zwizana z ich producentem.

Od rana trwao przyjmowanie produktów na Konkurs kulinarny na wyroby z truskawkami, w  tym roku na konkurs zgoszono 51 potraw w siedmiu kategoriach. A byy to:

  1. Ciasta i ciasteczka
  2. Przetwory w soikach
  3. Potrawy z misem
  4. Pierogi, knedle, kluski
  5. Deser
  6. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe i syropy
  7. Inne (czyli wasne inspiracje)

Komisja konkursowa w skadzie: Marek Gsiorowski – Przewodniczcy Komisji Oceniajcej oraz Czonek Zarzdu Slow Food Polska, Zygmunt Nowaczyk – Prezes Stowarzyszenia wiatowid, Zygmunt Kalinowski – Dyrektor Programowy Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, Janusz Kamiski – Wójt Gminy Mieleszyn oraz Radosaw Przestawski –czonek Slow Food pracowaa niemal przez dwie godziny nad ocen zgoszonych potraw. Panowie pracowali w wyjtkowym skupieniu, nie rozmawiali, nie komentowali, czsto wracali do danych potraw aby by pewnym swej oceny. Zdecydowanie ycz kadej gospodyni i kucharce aby ich rodziny z taka uwag, atencj i zaangaowaniem podchodzili do serwowanych potraw – mówi Katarzyna Jórga. W wyniku cikiej pracy komisji  ogoszono wyniki i wrczono nagrodzonym liczne nagrody jakim by sprzt AGD oraz prenumerata kwartalnika „Pikno i pasje”. A nagrodzeni to:

1.            W kategorii „Ciasta i ciasteczka” -  I miejsce -  Marlena Paterka, II miejsce  - Stowarzyszenie Sportu i turystyki Aktywna wie w Trzuskooniu, III miejsce - Monika Zawierowska Srocka oraz wyrónienie - Jadwiga Walerczyk

2.            W kategorii „Przetwory w soikach” - I miejsce -  Jadwiga Walerczyk, II miejsce - Elbieta widerska, III miejsce - Urszula Chmiel oraz wyrónienie  - Zuzanna Modrak

3.            W kategorii „Potrawy z misem” - I miejsce Wiesaw Soja, II miejsce - Natalia Musielak, III miejsce - Marlena Paterka oraz wyrónienie - Elbieta widerska

4.            W kategorii „Pierogi, knedle, kluski” – wyrónienie  UKS Jarzbek

5.            W kategorii „Deser” – I miejsce  Marlena Paterka, II miejsce - Joanna Dbrowska, III miejsce - Elbieta widerska, I wyrónienie  - Soectwo Dbrówka Kocielna oraz II wyrónienie - Barbara Jaskólska

6.            W kategorii „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe i syropy” – I miejsce  Rada Soecka w Trzuskooniu, II miejsce - Rada Rodziców przy SP w Jarzbkowie, III miejsce - Zuzanna Modrak

7.            Inne (czyli wasne inspiracje) – I miejsce - Dorota Makowska, II miejsce Krystyna Urbaska, III miejsce Stowarzyszenie Sportu i Rekreacji Aktywna Wie Trzuskoo, I wyrónienie Grayna Zawierowska oraz II wyrónienie Anna Zawierowska.

Przewodniczcy komisji oceniajcej tak podsumowa konkurs: „Konkurs ten pokaza, e mieszkacy zaczynaj patrze na truskawk jako inspiracj do tworzenia ciekawych i czsto zaskakujcych pocze smakowych. Nie boj si eksperymentowa. Fakt, i w tej kwestii zauwaamy rónic w stosunku do ubiegorocznego konkursu jest najwikszym sukcesem Truskawiska i naszej pracy.”

Od godziny 12:00 na pitrze karczmy  odbyy si cztery cykle laboratoriów smaku, które prowadzi Szef Kuchni Restauracji Hugo Dominik Narloch oraz Marek Gsiorowski – czonek zarzdu Slow Food Polska. Po raz kolejny serwowano sze da w oparciu o truskawk czc j czasami w zaskakujcy sposób z szparagami, cynamonem, zioami, kolendr, boczkiem, wdzonym pstrgiem, lodami szparagowymi i bazyliowymi.  Tym razem równie truskawk wdzono, smaono, peklowano, grillowano i podawano w postaci przez nas najczciej znanej czyli surowej.

Zapraszamy do zapoznania si z galeri zdj z Truskawiska oraz do udziau w innych przedsiwziciach organizowanych przez Stowarzyszenie wiatowid.