Start Leader Zmagania kulinarne - potrawy postne

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZ
NOW STRON:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Menu

Nasze sklepy

Sklep - Rkodzieo i rzemioso artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - wiee eko produkty spoywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie wiatowid
Maachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serw i nalewek

Smaki cz regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
KRAJOWA SIE GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga witego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Zmagania kulinarne - potrawy postne Drukuj

 

 

 

 W dniu 20.03.2014 r. w Gocincu Liliowy Staw w Maachowie (Gmina Witkowo) odbyy si Zmagania Kulinarne - nowa propozycja naszego stowarzyszenia. Tym razem w menu zagociy potrawy postne. W zmaganiach wziy udzia cztery grupy: Koo Gopsody Wiejskich z Kostrzyna, Koo Gospody Wiejskich z Jarzbkowa, mieszkacy wsi Dbrówka Kocielna oraz mieszkaniec wsi Borztew (Gmina Mieleszyn).

Przypomnijmy pierwsze Zmagania kulinarne odbyy si w grudniu zeszego roku w Karczmie na Lednicy, a ich motywem przewodnim byy potrawy karnawaowe. Pomys na tego rodzaju dziaania spotka si z du aporobat ze strony mieszkaców terenu dziaania stowarzyszenia, wic ich kontynuacja nastpia ju na wiosn tego roku.

Zmagania kulinarne polegaj na spotkaniu maksymalnie 5 grup w kuchni, gdzie kada z nich otrzymuje jednolity kosz produktów. Podczas tych zmaga w kuchni królowa: led, sandacz, ziemniaki, serwatka i bakalie. Uczestnicy z otrzymanych produktów mieli za zadanie przygotowa przystawk, zup, gówne danie i ciasto lub deser. Potrawy musz wpisywa si w dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Po 5 godzinach cikiej pracy powstay wymienite potrawy: biae polewki z ziemniakami i smaon cebul na male, led w mietanie, led w zalewie pomidorowej, sled zapiekany w kapucie, saatka ledziowa, led z cebul z suszonymi pomidorami pod kwan mietank, sandacz pod pierzynk orzechowo-winiow, sandacz opiekany w sezamie i patkach migdaowych, sandacz po polsku, zapiekany sandacz w sosie pieczarkowo-mietankowym. Ze sodkoci: babka gotowana, leniwe pierogi z cynamonem, ciasto marchewkowe, ciasteczka kukurydziane i racuchy.

Przed nami kolejne edycje zmaga kulinarnych. Ju w czerwcu motywem przewodnim bdzie truskawka, we wrzeniu dynia i cukinia, a w listopadzie potrawy boonarodzeniowe. Na zakoczenie zmaga powstanie podrcznik wielkopolskich przepisów.