Start Inne programy Eksperci nagrodzili Chipsy jabłkowe firmi SOK POL Małgorzaty Prządak - członka Stowarzyszenia Światowid

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZĄ
NOWĄ STRONĘ:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Nasze sklepy

Sklep - Rękodzieło i rzemiosło artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - Świeże eko produkty spożywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie Światowid
Małachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serów i nalewek

Smaki łączą regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
KRAJOWA SIEĆ GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga świętego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Eksperci nagrodzili Chipsy jabłkowe firmi SOK POL Małgorzaty Prządak - członka Stowarzyszenia Światowid Drukuj

 Chipsy jabłkowe bez konserwantów z oferty mieszczącej się w Trzeku (gmina Kostrzyn, pow. poznański) firmy SOK POL  zostały wyróżnione przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Zdobyty certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT potwierdzają najwyższą jakość i rodzime pochodzenie wyrobu. Decyzja o przyznaniu prestiżowego godła „Doceń polskie” zapadła podczas piętnastego już audytu artykułów spożywczych. Honorowym patronem programu, w ramach którego przyznawane są wyróżnienia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do udziału w audycie żywności organizowanym w ramach programu „Doceń polskie” dopuszczane są tylko wyroby z tzw. polskim akcentem - wytwarzane z polskich składników, na podstawie tradycyjnego przepisu lub na terenie naszego kraju. Pozytywna weryfikacja produktu umożliwia jego udział w audycie. Przeprowadzona ostatnio, piętnasta z kolei, certyfikacja miała miejsce 28 stycznia w Krakowie. Wówczas członkowie Loży Ekspertów - grona specjalistów z branży spożywczej - ocenili wszystkie produkty starające się o zdobycie certyfikatu „Doceń polskie”.
- Noty przyznawane są za smak, wygląd oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Za każdy z tych trzech aspektów można zdobyć od 1 do 10 punktów. Wynik jest średnią ocen przyznanych przez członków Loży Ekspertów. Godło „Doceń polskie” jest nadawane tylko tym artykułom żywnościowym, które otrzymały minimum 7,5 punktu, z kolei te z maksymalnymi notami są honorowane także tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Kryteria nadawania znaku promocyjnego są przejrzyste. Certyfikat „Doceń polskie” nie jest przyznawany przypadkowym propozycjom firm z branży spożywczej, ale sprawdzonym produktom. To rekomendacja, której konsumenci mogą zaufać - przekonuje M. Bielski.


Jednym z producentów, którego żywność została uhonorowana zaszczytnym certyfikatem jest SOK POL Prządak Małgorzata z Trzeku (pow. poznański, gm. Kostrzyn). Chipsy jabłkowe bez konserwantów z jej asortymentu zdobył godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Gospodarstwo należące do firmy SOK POL liczy 27 ha, w tym 7 ha zajmuje sad.
Firma od września 2012 roku zajmuje się produkcją Soków Naturalnych 100% . Produkty używane do tłoczenia na zimno pochodzą z własnego sadu i gospodarstwa.

Program pod patronatem ministra
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Celem przedsięwzięcia jest wspieranie polskich producentów żywności poprzez promocję rodzimych wyrobów najwyższej jakości. Honorowym patronem przedsięwzięcia, od samego początku istnienia programu, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 

Wiarygodność godła „Doceń polskie”

Certyfikat nadawany jest za konkretny produkt, nie za całą działalność firmy - jeśli wytwórca  zgłosi do oceny kilka artykułów, każdy z nich jest oceniany indywidualnie.
Godło „Doceń polskie” jest przyznawane na 2 lata. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce korzystać z certyfikatu, jest zobowiązany dostarczyć produkt do ponownej oceny. Tym sposobem eksperci sprawdzają czy nagrodzony wcześniej wyrób nadal spełnia wymogi programu i w dalszym ciągu zasługuje na wyróżnienie.

Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”
To grono specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, autor przewodników kulinarnych, współzałożyciel oraz członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jednym z członków Loży jest przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.